Valokuitu ja mobiiliverkko: erot ja yhteneväisyydet

Kumpi sitten on parempi – huippunopea mobiiliverkko vai valokuitu?

Noin puolella suomalaisista kotitalouksista on käytettävissä valokuituliittymä. Moni asukas käyttää verkkoyhteytenä 3G- tai 4G- mobiiliverkkoa ja kokee siksi kiinteän valokuituverkon olevan hänelle tarpeeton ja siksi kallis. Tämä on täysin ymmärrettävää, kun tarkastelee tämän hetken suurimpien palveluntarjoajien mainontaa ja hinnoittelua. Harva kuluttaja ymmärtää mobiiliverkon olevan suorassa yhteydessä valokuituverkkoon tukiaseman kautta. Mobiiliverkkoon vaikuttavat myös ympäröivä maasto, rakennukset, sää sekä mobiiliverkon käyttöaste, eli myös muut käyttäjät. Yksi tukiasema pystyy kuitenkin palvelemaan kerrallaan vain rajallista määrää käyttäjiä samanaikaisesti. Näin ollen voidaan sanoa, että valokuitu tarjoaa paljon muutakin kuin vain nopeutta.

 

Tulevaisuudessa tiedon siirron tarve kasvaa entisestään

Pitkällä aikavälillä mobiilit ratkaisut eivät riitä kilpailemaan kiinteiden valokuituyhteyksien kanssa, mutta ne ovat ratkaisuja, jotka täydentävät toisiaan. Molempia yhteyksiä tarvitaan rinnakkain digitaalisessa tietoyhteiskunnassa.  Etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei kuitenkaan vaikuta valokuituyhteyden laatuun tai nopeuteen. Näin ollen, valokuituyhteydellä kotitalouksille pystytään myös varmemmin takaamaan, että todellinen yhteysnopeus on sama kuin luvattu nimellisnopeus. Teknisenä ratkaisuna kiinteä valokuitu onkin, niin nopeudeltaan, kuin toimintavarmuudeltaankin ylivoimainen verrattuna mobiileihin (3G, 4G, 5G) ratkaisuihin nyt ja lähitulevaisuudessa. Tästä kokonaisuudesta tiedottamista kaivataan, jotta ymmärrys valokuidun ja mobiiliyhteyksien eroihin ja keskinäisiä suhteita kohtaan lisääntyy. Tämä voisi lisätä entisestään valokuitukotitalouksien lukumäärää.

 

Mobiililiittymissä nopeus on lähes aina jotain muuta kuin mitä mainospuheissa luvataan

Langattomia yhteyksiä rajoittavat etäisyydet tukiasemista, niiden käyttöaste, sää olot ja ympäröivä maasto rakennuksineen. Näin ollen signaalin kantavuus voi olla vain muutamia kilometrejä. Jos Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kaikki kolkat haluttaisiin kattavan 4G-verkon piiriin, pitäisi tukiasemia olla parhaimmillaan jopa 500 metrin välein. 5G-verkko vaatii toimiakseen tätäkin tiheämmin olevat tukiasemat. Valokuidun tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius tulevaisuuden sähköisten palvelujen käyttöön. Valokuitu onkin ainut tekniikka, jota voidaan kohtuullisin kustannuksin päivittää aina tulevaisuuden mahdolliset tarpeet huomioiden. Sanotaan, että valokuituverkon nopeutta voidaankin kasvattaa lähes rajattomasti. Valokuituyhteydellä päästään yli sadan megabitin yhteysnopeuksiin. Vielä tätäkin huomattavasti nopeammat yhteydet ovat tulevaisuudessa mahdollisia: Esimerkiksi jo nykyisin valokuituliittymiin on tarjolla 1.000 megabitin eli 1 gigabitin nopeuksia. Yrityksille tarjotaan paikoin jopa 10 gigan nopeuksia.

Mikä valokuitu on ja missä se menee

Valokuitu on erittäin ohut lasista valmistettu johdin, jotka pitkin signaali siirtyy valon muodossa. Se on tiedonsiirtokyvyltään ja ominaisuuksiltaan ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna. Yleensä valokuitukaapelit kaivetaan (aurataan) maahan. Näin valokuituyhteys ei ole altis säälle kuten langattomat yhteydet tai puhelinpylväissä kulkevat ADSL-yhteydet. Valokuituyhteys voidaan myös toteuttaa ilmateitse niin, että vahvistettu kuitukaapeli asennetaan kulkemaan sähköpylväissä. Tällöin kuitukaapeli sijoittuu muihin kaapeleihin nähden korkeussuunnassa alimmaksi ja on siten näitä paremmassa suojassa säältä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s