Mikä ihmeen digitaalisuus?

Digitaalisuudesta puhutaan nykyään jatkuvasti. Digitaalisuus on kaikkialla, se muuttaa maailmaa ja meitä.

Mutta mitä se digitaalisuus edes oikein on?

Digitaalisuudella ei ole varsinaista tarkkaa ja vakiintunutta määritelmää, vaan se pitää sisällään eri asioita eri ihmisille, organisaatioille ja yhteisöille. Yleisesti ottaen se on asioiden tekemistä tietoliikenneyhteyksien avulla teknologiaa hyödyntäen.

Digitalisaation edelläkävijäksikin tituleerattu Mikael Junger kuvaa digitaalisuutta työvälineenä, joka vie reaalimaailmamme ilmiöitä tietokoneiden maailmaan. Digitaalisuus nähdään usein tehokkaampana tapana toimia. Se mahdollistaa esimerkiksi helpon ja nopean tavan olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa sosiaalisessa mediassa. Se mahdollistaa entistä laajempien tietomäärien hallinnan ja käsittelyn sekä uusien ja tehokkaampien työmuotojen kehittämisen eri aloilla. Toiminnan muutokset ovat olleet suuria esimerkiksi pankkipalvelujen, terveys- ja hyvinvointipalvelujen sekä kaupan palvelujen parissa.

Tietokoneiden ja -verkkojen käyttö vaikuttaa moniin Suomen perinteisinä heikkouksina pidettyihin seikkoihin: etäisyydet kutistuvat verkossa millisekunteihin ja laajan ja harvaan asutun alueenkin logistiikasta voidaan saada tehokasta. Lisäksi digitaalisuus voi parantaa työn tuottavuutta, vähentää tuhlausta ja luoda pohjaa kestävämmälle kehitykselle. Asioita on mahdollisuus tehdä viisaammin ja paremmin – aikaa, rahaa ja muita resursseja säästäen.

Käytännössä digitaalisuutta hyödyntämällä voit ainakin tehostaa ajankäyttöäsi, vähentää matkustuksen ja kulutetun polttoaineen määrää sekä tavoittaa laajempia yleisöjä, asiakaskuntia ja kaukaisempiakin yhteistyökumppaneita. Voit kerätä, analysoida ja hallita tietoa tehokkaammin, voit markkinoida ja myydä paremmin ja löytää uusia tapoja tehdä työtä.

”Digitaalinen kehitys ei ole enää kiinni tekniikasta. Suurin este digitaalisuuden etenemiselle on vakiintunut tapamme toimia: ihmisten, yritysten ja hallinnon asenteet ja rutiinit. Digitaalisuuden hyödyt saavutetaan vasta, kun riittävän moni käyttää digitaalisia palveluja. Digitaalisuus vaatii siksi helppokäyttöisyyttä, koulutusta ja markkinointia.” Mikael Junger painottaa.

Lisätietoa: Otetaan digiloikka, Mikael Junger (Elinkeinoelämän Keskusliitto, 2015).

|Maarit Vuorela|


Tässä lyhyessä jutussa käytettiin muotisanaa digitaalisuus tai digitalisaatio eri muodoissaan yhteensä 15 kertaa. Sanan toistaminen ei tehosta sen vaikutusta, eikä sana itsessään kerro mitään. Mutta toivottavasti itse juttu raotti digitaalisuuden verhoa edes hieman. Pysy kuulolla, lisää asiaa digitaalisuudesta on tulossa!


Edistä oman yhdistyksesi tai yrityksesi digitalisaation hyödyntämistä — tule mukaan Rajaton Verkosto -hankkeeseen! Ota meihin suoraan yhteyttä, kurkkaa nettisivujamme, tai tule juttelemaan Facebookiin!

3 vastausta artikkeliin “Mikä ihmeen digitaalisuus?

Jätä kommentti